Pietluttig of Pietisme

Uit de naam Piet blijkt dat het hulpje van Sint een oer-Nederlander is met een bovendien een naam die langzaam uit het bevolkingsregister aan het verdwijnen is. Was het een Spanjaard, Afrikaan of Surinamer geweest had hij wel Pedro geheten. Deze gecamoufleerde Nederlander met de naam Piet raakt uit de mode en daar hoeven we hem niet eens zwart voor te maken. Dat ging al vanzelf. Kan de verklede zij als een hij nog zo aardig voor de kinderen zijn, een allemans vriendje is hij klaarblijkelijk niet meer. Piet is ineens het middelpunt van een discussie over verdeeldheid, racisme, discriminatie en een koloniaal verleden. Pietluttig staat voor kleingeestig. Is het handhaven van zwarte Piet nu kleingeestig of is Zwarte Piet gewoon klein en geestig. Is Piet het slachtoffer van zeurpieten of een overblijfsel van Piëtisme als zijnde hulp van de goed- of schijn- heiligman.


Reactie schrijven

Commentaren: 0